Com serà el porta a porta a sa Pobla?

Cada dia s’haurà de depositar just davant la porta la fracció de residus indicada en el calendari. També convé recordar que és important que estigui separada correctament, en cas contrari el servei de recollida no podrà recollir la bossa.

Per altra banda, a sa Pobla s’augmenten les fraccions recollides perquè s’introdueix la recollida diferenciada de matèria orgànica. Aquest fet implica que la freqüència de recollida del rebuig es limita a un dia per setmana. D’aquesta manera, i gràcies a la teva correcta gestió dels residus produïts, la separació de residus és més àmplia.

Com serà el porta a porta per als comerços?

El servei de recollida porta a porta tendrà més freqüència per als comerços i professionals. Pel fet de ser generadors singulars de residus, disposen de contenidors i cubells per tenir la màxima comoditat a l’hora de treure els residus els dies que toca.

Quin dia he de treure cada residu?

El primer que s’ha de destacar és que es faran dues recollides diferenciades, una per a usuaris particulars i l’altra per a generadors de residus singulars

Envasos:
brics, botelles, llaunes, pots i bosses de plàstic, film, palanganes porexpan, aerosols i taps de metall, plàstic o suro blanc.

Higiènics:
bolquers, tovalloles sanitàries, compreses, bastonets de les orelles, excrements i arena de moix.

Rebuig:
argila, porcellana, cendres, llosques, excrements d’animals, fulles d’afaitar, raspalls de dents, papers tacats amb pintura, miralls, copes, tassons, bosses d’aspiradora, fregalls, restes d’agranar, bolígrafs i llapis usats, gomes d’esborrar i maquinetes, clips, penja-robes, papers plastificats, fotografies i cintes adhesives.

Matèria orgànica:
restes de fruites, verdures, carn, peix, pa, pastisseria o menjar, closques d’ou, marisc, restes de cafè (sense càpsules), bosses d’infusió, paper de cuina o torcaboques, escuradents, taps de suro i fullaca domèstica.

Vidre:
botelles de vidre i pots de vidre sense tap.

Paper i cartó:
revistes, diaris, plats i tassons de paper, paper d’embalatge i capses de cartó.

Què faig si visc fora del nucli urbà?

 Encara que la recollida de residus porta a porta és un servei urbà, si vius en un habitatge rústic (disseminats) també comptaràs amb zones, anomenades àrees d’aportació, per depositar els teus residus. Aquestes àrees d’aportació estan situades en tres punts: a prop de l’aparcament del cementeri (en un futur), al polígon industrial de la Vileta (carretera del Muro) i al poliesportiu.

Únicament la gent que viu a rústic podrà utilitzar aquestes àrees d’aportació ja que cada una cobreix una part dels disseminats. Per accedir-hi necessitaràs la targeta de la deixalleria, que podràs aconseguir a la mateixa deixalleria de manera gratuïta. L’horari és de 24 h els set dies de la setmana i hi haurà registre d’entrada i càmeres de videovigilància. A més a més, en l’horari habitual de la deixalleria qualsevol ciutadà de sa Pobla podrà depositar els seus residus domèstics.

La inspecció tècnica de residus (ITR) et bonifica la taxa de residus

La ITR (inspecció tècnica de residus) és un programa voluntari de descomptes en la taxa de residus que la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de sa Pobla va posar en marxa el 2017. Aquest programa va dirigit tant a generadors de residus domèstics com a generadors singulars (comerços, empreses…), així que si vols que l’Ajuntament et bonifiqui econòmicament perquè separes de manera correcta els residus, només has d’adherir-te a la ITR emplenant aquest formulari.

Aquestes inspeccions revisaran que fas una separació adequada dels residus, així que una vegada t’adhereixis a la ITR, donaràs el consentiment perquè l’informador ambiental pugui accedir a fer la revisió. A canvi, gaudiràs d’una bonificació del 30 % sobre la taxa de fems.

T’hi pots apuntar en qualsevol moment de l’any, però si vols que el descompte sigui efectiu dins de l’any corrent, el període és des de l’1 de gener fins al 28 de febrer de cada any.

Recomanacions per reduir residus

És sabut que el millor residu és el que no es produeix, i en aquest sentit des de l’Ajuntament de sa Pobla s’han desenvolupat diverses iniciatives per a la reducció de residus sota el lema Objectiu Residu 0 (R0). Però tu també pots contribuir a reduir el gran problema que causen els residus i el seu tractament reduint la quantitat de residus que produeixes tant en l’àmbit domèstic com familiar. Compartim amb tu algunes recomanacions.

Aquestes accions que pots fer al teu dia a dia són un compromís ferm per demostrar la teva contribució a millorar l’entorn.